Author Archives: Tomfastsam

260413 Dagens Industri skriver om Fastsam

di

Tjugo mindre fastighetsägare går samman för att snuva byggjättarna på bostadskontrakten. Den nybildade föreningen Fastam siktar på en rivstart med 1.000 lägenheter. Det skriver Dagens industri.

Genom att enbart ta fram storskaliga detaljplaner för byggen med hundratals lägenheter stängs mindre fastighetsägare ute från nyproduktionen. De stora projekten är övermäktiga för mindre aktörer. Det anser föreningen Fastam, bestående av ett tjugotal mindre fastighetsägare i Stockholmsområdet.
“De fem sex stora byggbolagen tar allt som kommer ut. De är dessutom inte särskilt intresserade av att bygga hyresrätter utan bygger hellre bostadsrätter som de snabbt säljer”, säger Peter Mandel, vd för Mandel Fastigheter, till Dagens industri.

Lösningen är att ett tjugotal mindre fastighetsbolag går samman och uppvaktar kommunen om markområden som annars skulle varit vikta åt de stora byggbolagen. Sedan bygger varje aktör sin del av bostadsbeståndet. ”På köpet skulle det byggas fler hyresrätter, vilket är enormt efterfrågat”, säger Peter Mandel till Dagens industri.

“Vi har redan haft kontakt med tre kommuner som lovar att ställa upp med mark om vi bygger hyresrätter. Vi har finansiell beredskap för att kunna sätta igång med mellan 600 och 1.000 lägenheter redan i morgon.”

Tidningsartikeln

210413: Handelsbanken TV gör inslag om Fastsam

bild

Fastighetsägaren Peter Mandel startade i början på året föreningen Fastsam tillsammans med en kollega för att kunna konkurrera med de stora byggherrarna om kommunernas mark till nya hyreslägenheter.

Föreningen anser nämligen att det är dyrare att köpa gamla fastigheter för uthyrning än att bygga nya.

Stellan Lundström som är professor i Arkitektur och samhällsbyggnad på KTH i Stockholm tror också att det kan ge bättre kvalité och långsiktigt tänkande om fastighetsägare bygger sina egna hus

Se hela inslaget här Handelsbanken TV

 

 

240313: Artikel på fastighetssveriges hemsida

f_logo_red

Mindre fastighetsägare går samman för att utmana de stora byggarna

Ett 20-tal mindre fastighetsägare i Stockholmsregionen bildar den ekonomiska föreningen Fastsam. Genom att samarbeta ska de ta upp kampen med de stora byggjättarna om bostadsproduktionen.
Föreningen har redan ett antal lägenheter på gång.

Fastsam menar att de små aktörerna stängs ute från nyproduktionen genom att det bara tas fram detaljplaner för projekt med flera hundra lägenheter.

- De fem sex stora byggbolagen tar allt som kommer ut. De är dessutom inte särskilt intresserade av att bygga hyresrätter, utan bygger hellre bostadsrätter som de snabbt säljer, säger Peter Mandel, vd på Mandel Fastigheter, till Dagens Industri.

Tillsammans med Lars Lindén, ägare till Linfast, har han tagit initiativet till föreningen.

Tanken är att man, genom att gå samman i projektgrupper, ska kunna uppvakta kommuner om markområden som annars bara skulle gå till stor byggare som JM, Peab, Skanska och NCC, skriver Dagens Industri.

- På köpet skulle det byggas fler hyresrätter, vilket är enormt efterfrågat. Det finns ju arbetsgivare som inte kan förlägga sin verksamhet till Stockholm då de inte kan lösa bostadsfrågan åt anställda som kommer utifrån, säger Lars Lindén till DI.

Den nystartade föreningen säger sig ha mellan 600 och 1 000 lägenheter på gång redan.

- Vi har redan haft kontakt med tre kommuner som lovar att ställa upp med mark om vi bygger hyresrätter. Vi har finansiell beredskap för att kunna sätta igång med mellan 600 och 1 000 lägenheter redan i morgon, säger Lars Lindén till DI.

Fastighetssverige.se